Nutritie si sanatate

Careul verde al primăverii

Că am scăpat de iarnă, asta nu mai este o noutate pentru nimeni. Că ușor, ușor ne pregătim de vară, iarăși nu mai este o noutate pentru nimeni!

Dar, intre iarnă și vară, este o perioadă în care natura, în spectacolul ei de trezire la viață, este foarte ofertantă în ceea ce privește reîmprospătarea simțurilor și a organismului! Astfel, odată cu topirea zăpezii începe să-și facă apariția si una dintre cele mai spectaculoase plante!

Cu o extraordinara beneficitate pentru organismul uman, această planta este considerată de către specialiști, un adevărat miracol! Fie că o consumam gătită, sub formă de ceai sau sub forma de extract, planta miracol, este benefică pentru oricine.

Că ești copil, adult, femeie însărcinată, persoană în vârstă, reține următoarele - planta vine cu o multitudine de beneficiii, printre care enumerăm:

 
  • ajutor de pret in tratarea problemelor urinare
  • ameliorarea durerilor articulare
  • ameliorarea rinitei alergice
  • tratarea eczemelor la nivelul pielii
  • stimuleaz[ lactația
  • stimuleaza creșterea podoabei capilare
  • ajută la menținerea nivelului de zahar din sânge la persoanele diabetice
  • ameliorează problemele renale
  • previne retenția de apă
  • trateaza diareea
  • reduce sangerarile gingivale
  • ameliorează simptomele astmului
  • tratează hemoroizii
  • vindecă rănile
  • tratează anemia

Așadar, această plantă, ocupa primul loc în careul de ași al primăverii!

Pe locul doi, ca să încercăm să întocmim un clasament, avem o altă plantă care face parte din careul de ași ai primăverii!

Astfel, bogată în vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu si zinc si mai ales fibre, putem spune că este un aliment prețios în special pentru adepții unei diete vegetariene.

Cu un efect antioxidant puternic, această plantă are un continut ridicat de antioxidanti, despre care se stie ca au capacitatea de a combate stresul oxidantiv si de a preveni instalarea bolilor, dar si imbatranirea prematura.

Laxativ natural? Da! Consumată în cantități moderate, are efecte purgative, mai ales la persoanele care nu au o dietă bazată pe legume. Combate constipația, ajuta la curățarea colonului și reglează tranzitul intestinal. Mai mult decat atat, te ajuta și să iti revii după un episod de diaree, fiind o sursă bogată de magneziu și potasiu, care echilibrează din punct de vedere electrolitic organismul. O cantitate de 100 de grame de astfel de plantă îți asigură 20% din doza zilnică recomandată de magneziu.
Întărește sistemul imunitar și reduce inflamația – conținutul ridicat de vitamina C face din această plantă un antiinflamator și antibacterian natural. Gătite, frunzele acesteia își pierd din nutrienți, mai ales din cantitatea de vitamina C, așa că ideal ar fi să o consumi, in salate.
Imbunatateste vederea – vitamina A se regaseste din belsug în ea așa că vederea ta va fi îmbunătățită de consumul acestei plante.

Pe la începutul anului 1929, a luat naștere un personaj de desene animate! Popeye the Sailor!
Este imposibil să nu fi auzit sau sa-l fi vazut! Era un deliciu cand apărea la tv! Dar, ceea ce atrăgea cel mai mult, era că, atunci cand avea nevoie să se dea mare și să arate căt era el de puternic, desfăcea o conserva, mânca conținutul si era zmeul, zmeilor!
Da, știu că te gândești cu nostalgie la acele desene animate, dar, transpus în zilele noastre, conținutul acelei conserve pe care Popeye o consuma, era o plantă care, dacă o consumi in această perioadă. îți aduce numai beneficii!
Astfel, consumul acestei plante, creste vitalitatea, combate oboseala si imbunatateste calitatea sangelui. O altă sursă excelentă de vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B, acid folic, dar și de magneziu, fier și mangan.

Alte beneficii,

îmbunătățește vederea – fiind bogat în betacaroten și luteină, îmbunătățește vederea. Ideal ar fi sa o consumi gatită pentru o vedere mai bună întrucât, după gătire, betacarotenul devine mai usor de absorbit. Totodată, și conținutul de vitamina A al spanacului este benefic pentru sănătatea ochilor, reducând iritațiile oculare, dar și uscaciunea ochilor. Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți de preț pentru ochii tăi, aceștia protejând ochii de radiațiile UV care pot produce cataractă.
Echilibreaza tensiunea arterială – spanacul are un conținut ridicat de potasiu și un conținut redus de sodiu. Această combinație este benefică pentru persoanele cu tensiune arterială mărită întrucât potasiul scade tensiunea arterială, iar sodiul o marește. Și acidul folic din spanac contribuie la reducerea tensiunii și la relaxarea vaselor de sânge și a arterelor.
Întareste musculatura –Coenzima Q-10, antioxidant ce se regasește în spanac, joacă un rol important in fortifierea musculaturii. – acum înțelegi legătura cu celebrul personaj din desene animate?
Accelerează metabolismul – nu degeaba nutriționiștii recomandă consumul acestei plante pentru pierderea kilogramelor în plus. Proteinele din spanac sunt transformate foarte repede de către enzime în aminoacizi. Astfel, metabolismul este pus în mișcare. De asemenea, tilacoida care se regăseste în spanac estompează poftele și foamea și ajuta, de asemenea, în timpul curelor de slabire.
Benefic pentru afectiunile gastrice – începând cu banala gastrită și până la ulcer, acestă plantă, are capacitatea de a ajuta organismul să se vindece rapid. Substanțele din plantă acționează precum un pansament gastric, care reduce inflamația.
Contribuie la dezvoltarea fătului – femeile însărcinate au de câștigat de pe urma consumului plantei. Acidul folic care se regăsețște în acesta, precum si cantitatea mare de vitamina A contribuie la dezvoltarea fatului.
Efecte benefice pentru par și piele –conține cantități mari de vitamina A, care este necesară pentru producerea de uleiuri naturale care îți mențin părul hidratat. Totodata, planta este bogată în conținutul de vitamina C, care este absolut necesară pentru producerea de colagen, care îți menține atât părul, cât și pielea într-o formă de zile mari.

Din punct de vedere al contraindicatiilor, această plantă trebuie evitată cu către cei cu litiaza oxalică, renală sau biliară.

Si am ajuns la poziția a patra din clasamentul nostru!

O legumă sănătoasă? Daaaaaa
Preferată de unii, evitată de alții, această legumă cu o aromă puternică, atunci când este crudă, și un gust plăcut, dulce când este gătită, această legumă este folosită cu precădere ca bază pentru sosuri, datorită aromei și a texturii care se topește ușor! Dar și în mâncăruri sau salate!

Cât despre efectele asupra sănătății tale, este o legumă excelentă atât în scopul prevenirii unor afecțiuni, cât și în procesul de tratare a acestora. Conține diverse vitamine, minerale și compuși puternici ai plantelor, care s-a dovedit că au multiple beneficii asupra sănătății.
De fapt, proprietățile medicinale ale legumei, au fost recunoscute încă din cele mai vechi timpuri, când erau folosite pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, bolile de inimă și rănile la nivelul gurii.
Bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale, precum: vitamina C, vitamine B, potasiu, mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor, dar și antioxidanți, cum ar fi sulful sau quercetina.

Ajutor pentru sănătatea inimii!

Conține, printre altele, și sulf, mineral esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular, protejând vasele de sânge. Un studiu efectuat pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract dinaceastă leugumă bogată în quercetină, a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3-6 mmHg comparativ cu un placebo.
De asemenea, s-a demonstrat că consumul acestei legume, scade nivelul colesterolului. Potrivit unui studiu4 efectuat pe 54 de femei cu sindromul ovarian polichistice, a constatat că consumul de cantități mari in stare crudă (40-50 grame/zi dacă este supraponderală și 50-60 grame/zi dacă este obeză) timp de opt săptămâni a redus colesterol total și „rău” (LDL) din sânge, comparativ cu un grup de control. În plus, leguma conține antioxidanți și compuși care au proprietăți antiinflamatorii puternice. Dovezile din studiile efectuate pe animale susțin că consumul de acestei legume poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv inflamația, nivelurile ridicate de trigliceride și formarea cheagurilor de sânge.

Sursă excelentă de antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces care duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Leguma conține peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavonoizi.

Conține compuși care luptă împotriva cancerului!
Poate crește densitatea oaselor

Are proprietăți antibateriene
Contribuie la sănătatea sistemului digestiv

Astfel, clasamentul nostru sau mai exact careul verde al primăverii se prezintă așa

Locul 1 – urzicile
Locul 2 - stevia
Locul 3 – spanacul
Locul 4 – ceapa verde


Este evident că pe lângă cele menționate mai sus, primăvara vine ăi cu multe alte plante și legume care ne sunt benefice din toate punctele de vedere!

Noi am ales să vorbim câte puțin despre protagonistele careului verde al primăverii pentru că este păcat să nu le și consumăm, mai ales că natura este ofertantă, noi doar trebuie să întindem mâna, să le luam și apoi să le savuram din plin!



Cu drag,

Cristina Mihalache
Nutriționist și Dietetician
Natur House Bercei – Piața Sudului

0755.355.444